Za število oseb | Čas priprave: | Čas kuhanja: |
8 oseb | 35 minut | 20 minut |
Sestavine:
2 srednje veliki rdeči čebuli, tanko narezani
6 žlic ekstra deviškega olivnega olja
sol in sveže zmlet poper
8 rezin (ne pretankih) slanine
1,6 kg mleta govedina bržola in roastbeef (200g za vsak burger)
8 rezin sira brie
8 burger bombic , prerezanih
Preliv:
¼ skodelice olivnega olja
½ skodelice majoneze
2 žlice sveže stisnjenega limoninega soka
sol in sveže zmlet poper
Extra:
zelena solata, paradižnik, sveže zelje
Bombice:
700 g ostre moke
1 kocka svežega kvasa
½ l mleka
1 dcl tople vode
6 žlic sladkorja
Sol
1 jajce
150 g nesoljenega masla
sezamovo seme
Peka bombic:
- Rahlo stepemo jajce , pogrejemo mleko in mu dodamo 2 žlice sladkoraj ter kvas, ko naraste, vsujemo v posodo moko , dodamo jajce, mleko s kvasom, preostali sladkor, vodo in z mešalnikom zgnetemo, na koncu dodamo sol in stopljeno maslo.
- Testo damo v posodo, na dno damo 2 žlici olicnega olja, prekrijemo s folijo in pustimo vzhajati 2 uri.
- Testo razdelimo na 8 kosov, oblikujemo bombice, položimo na peki papir v pekač, poškropimo z vodo in posujemo z sezamom. Damo v pečico, ki je ogreta na 50º C, zvišamo temperaturo na 180º C in pečemo cca 20 – 30 minut. Pečice ne odpiramo.
Priprava:
Ogrejemo pečico na 350º C. Na peki papir razporedimo čebulo z dvema žlicama jedilnega olja. Pečemo cca 20 minut. Zmešamo majonezo in limonin sok, ¼ skodelice olivnega olja, sol in poper. Na ponvi zapečemo slanino na visoki vročini na hitro, da je hrustljava. Damo na povoščen papir. Zagrejemo žar ali žar ponev. Mleto meso razdelimo na 8 delov, oblikujemo burgerje. Burgerje rahlo posolimo, popopramo in premažemo z olivnim oljem. Položimo na vroč žar, zapečemo z obeh strani cca 5 minut. Na burgerje položimo sir brie in pustimo na žaru še cca 4 minute. Takšni burgerji so srednje zapečeni (medium – rare). Na spodnji del bombic damo burgerje s sirom, dodamo slanino in čebulu, prelijemo z limonino majonezo. Pokrijemo z zgornjim delom bombic, po želji dodamo extra in postrežemo takoj.
ŽELIMO VAM USPEŠNO PRIPRAVO IN DOBER TEK!